Upchatý odpad v dreze alebo kúpeľni? Žiadny problém!

Upchatý odpad je problémom každej domácnosti. U niekoho skôr u niekoho neskôr. Dokážete si vyčistiť odpad aj bez opravára?

Prečo sa upcháva odpad?

Za upchatý odpad si väčšinou môže každý sám. V kuchyni by mal mať každý v dreze sitko, ktoré je potrebné čas od času vyčistiť. Pokiaľ sitko nepoužívate, počítajte s častejším čistením odpadu. Zvyšky jedla sa totiž nedostanú cez prepad v odpade, a potom cez neho nemôže voda odtiecť ďalej.

V kúpeľni už je to ale horšie. Vo vani sa sitká nepoužívajú, a za upchatý odpad väčšinou môžu vlasy. Ako dokážu vlasy upchať odpad? Veľmi jednoducho. Vlasy v odpade s postupom času tvoria chuchvalce, ktoré potom stoja za upchatým odpadom podobne ako zvyšky jedla v kuchynskom dreze.

Ako na upchatý odpad v dreze alebo kúpeľni mechanickou cestou?

Odpad môžete vyčistiť niekoľkými spôsobmi. Môžete sa vydať mechanickou cestou alebo môžete odpad vyčistiť pomocou chémie. Mechanické čistenie odpadu nemusí byť ale vždy účinné, a potom musí prísť na rad chémie.

Vyčistiť upchatý odpad mechanickou cestou môžete pomocou zvonu. Zvon tvorí gumová časť zvonu na drevenej tyči. Zvon nasadíte na odpad, a pomocou tlaku budete hýbať s usadeninou v odpade. Ďalšia možnosť mechanického čistenia upchatého odpadu je pomocou inštalatérskeho pera na preťahovanie upchatých odpadov.

Také pero zoženiete v každom hobby markete alebo železiarstve. Pero budete postupne sunúť do odpadu, a budete s ním otáčať v smere hodinových ručičiek. Vo výsledku ide o to, aby pero prerazilo neporiadok, ktorý môže za upchatý odpad.

Ako na upchatý odpad pomocou chémie?

Pokiaľ nepomôže ani jedna z mechanických možností čistenia upchatého odpadu, potom môže prísť na rad chémia. Veľmi účinný čistič odpadu je hydroxid sodný.

Môžete si kúpiť priamo hydroxid sodný určený na čistenie odpadov. Ide o čistenie pomocou granúl hydroxidu sodného, ktoré je veľmi jednoduché.

Na vyčistenie odpadu pomocou hydroxidu sodného budete potrebovať ešte vrelú vodu. Zaistite si cca 1,5 litra vrelej vody. Trochu vrelej vody nalejete priamo do odpadu, a potom nasypete podľa návodu hydroxid sodný. Ihneď po pridaní hydroxidu budete počuť, ako začína v odpade čistič pracovať. Až nebudete počuť nič, vylejete zvyšok vrelej vody do odpadu.

2 názory k “Upchatý odpad v dreze alebo kúpeľni? Žiadny problém!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *