Bežné suroviny, pomocou ktorých odstránite vodný kameň v rýchlovarnej kanvici

Vodný kameň je problémom mnohých domácností. Ako ho teda odstrániť? Na jeho odstránenie nemusíte kupovať drahé tablety či špeciálne roztoky na odstránenie vodného kameňa. Postačia vám bežné suroviny, ktoré máte doma.

Ako sa tvorí vodný kameň?

Vodný kameň sa tvorí po stenách nádob, v ktorých je voda uchovávaná alebo tepelne upravovaná. Pokiaľ sa budeme baviť o rýchlovarnej kanvici, tak v nej sa vytvára povlak vodného kameňa najviac kvôli tomu, že je voda v kanvici najprv zahrievaná a následne ochladzovaná.

Tvorenie a množstvo vodného kameňa však najviac ovplyvňuje tvrdosť vody. Vodný kameň nie je problémom len pri rýchlovarných kanviciach, ale aj pri ďalších zariadeniach. Najviac nás v domácnosti trápi vodný kameň na vodovodnej batérii, a to najmä na sitku batérie.

Odstránenie vodného kameňa

Vodný kameň môžete odstrániť pomocou rôznych kyselín. Väčšina domácnosti doma bežne používa kyselinu citrónovú alebo octovú.

V prípade, že sa rozhodnete pre odstránenie vodného kameňa pomocou kyseliny octovej, pamätajte však na to, že by sa mal roztok riadne rozriediť. Ideálna kombinácia je do litra vody priliať 0,2 litra octu. Tento roztok nechajte potom v rýchlovarnej kanvici prevariť a chvíľku odstáť. Po tomto čistení nezabudnite následne rýchlovarnú kanvicu aj riadne vypláchnuť čistou vodou.

Lepším variantom odstránenia vodného kameňa z rýchlovarnej kanvice je však použitie kyseliny citrónovej. Kyselinu citrónovú rozriedite rovnako ako pri kyseline octovej vo vode. Do jedného litra vody pridajte zhruba 2 lyžice kyseliny citrónovej a nechajte prejsť varom. Aj po tomto procese odstraňovania kanvicu riadne vypláchnite čistou vodou. Ideálne nechajte aj čistú vodu v kanvici prejsť varom.

Prečo odstraňovať vodný kameň z rýchlovarnej kanvice?

Odstránením vodného kameňa výrazne urýchlite celý proces ohrievania vody v rýchlovarnej kanvici. Keď je kanvica silne zanesená vodným kameňom, musí prvýkrát rozohriať celú vrstvu vodného kameňa, a až potom sa teplo prenáša do vody. Takže vyčistením si nielen ušetríte čas, ale aj energiu na ohriatie vody.

Pokiaľ je kanvica silne zanesená vodným kameňom, tak sa vodný kameň uvoľňuje pri procese ohrievania aj do vody, čím sa negatívne ovplyvní farba aj chuť nápoja, ktorý si pripravujete.

Názor k “Bežné suroviny, pomocou ktorých odstránite vodný kameň v rýchlovarnej kanvici

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *