Čistenie sendvičovača nepatrí medzi obľúbené práce. Pokiaľ s tým nemáte skúsenosti, môže to byť aj dosť otravné. Pri čistení sendvičovača si musíte dávať najmä veľký pozor na to, aby nedošlo k poškriabaniu teflónu, preto nie je vhodné sa snažiť zaschnuté zvyšky odstraňovať mechanickou a násilnou cestou.
Ako najlepšie vyčistiť hriankovač?
Doma môžete vyčistiť sendvičovač pomocou špeciálnych prípravkov, ktoré sa predávajú na čistenie grilov alebo na rúry. Prípravkom nastriekate celú plochu sendvičovača a podľa pokynov výrobcu ho necháte pôsobiť. Potom je veľmi dôležité ho poriadne umyť vodou a hriankovač nechať bežať zhruba 15 minút naprázdno.
Ak nie ste zástancami používania chémie v domácnosti, tak môžete použiť aj ocot. Ocot môžete v sendvičovači nechať pôsobiť pokojne celú noc. Ocot uvoľní pripečené časti, ktoré potom ráno jednoducho pomocou mäkkej hubky zotrite. Rovnako ako pri chemickom čističi je potom dobré hriankovač zotrieť vodou a nechať 15 minút bežať naprázdno.
Vyčistiť sendvičovač môžete aj ďalšími spôsobmi
Pokiaľ nemáte svoj sendvičovač silne zanesený, tak ho skúste len naprázdno rozohriať a potom zotrieť nečistoty pomocou papierovej utierky.
Niekedy pomôže aj sóda, ktorú rozmiešate vo vode. Na pripálené miesta naneste roztok sódy a vody. V pohári si v 100 ml vody rozmiešajte 3 kávové lyžičky sódy. Vzniknutú penu zo sódy potom pomocou hubky naneste na pripálené miesto a nechajte nejaký čas pôsobiť. Sóda uvoľní pripáleniny a potom ich zotrite pomocou papierovej utierky alebo obrúska.
Najlepšia je prevencia pred usadením pripálenín
Sendvičovač môžete udržať krásne čistý, tak ako ste si ho priviezli z obchodu. Postačí si pred každým pečením toastov odstrihnúť papier na pečenie, ktorý položíte na strany na pečenie sendvičovača a budete tak tousty piecť v papieri na pečenie.
Po dokončení toustovania papier na pečenie necháte vychladnúť a jednoducho ho aj s nečistotami vyhodíte do koša. Hriankovač tak vďaka tomu zostane stále krásne čistý.
Názor k “Čistenie sendvičovača. Ako ho ľahko vyčistiť od zaschnutých zvyškov”