Ako vyčistiť pripálený hrniec.

Aj majstrovi kuchárovi sa občas podarí pripáliť hrniec tak, že sa na jeho dne vytvorí nevzhľadná čierna vrstva. Stačí treba na chvíľu odbehnúť od varenia z kuchyne preč a spálenina je na svete. Potom to chce otvoriť okno, vyvetrať a pripálený hrniec následne starostlivo vyčistiť. Ale ako to docieliť? Väčšinou na to nebude stačiť umývačka riadu, ktorá si s pripáleným hrncom bohužiaľ veľmi neporadí.

Aj keď taký hrniec s pripáleninou na dne vyzerá rovno na odpis, možno ho celkom úspešne vyčistiť pomocou obyčajnej vody. Nalejete ju na do hrnca, panvice či kastróla podľa toho, čo sa vám práve podarilo pripáliť, a uvediete ju do varu.

Potom nádobu odstavíte zo sporáka a vodu necháte pôsobiť aspoň po dobu pol hodiny. Vďaka nej spálená krusta zmäkne, takže ju potom ľahko odstránite pomocou kefy alebo drôtenky. Len musíte dávať pozor na to, aby ste dno hrnca nepoškriabali.

Môže sa však samozrejme stať, že voda bude na váš pripálený hrniec krátka. Potom je nutné čistenie zdokonaliť pomocou octu alebo sódy.

Ocot a jedlá sóda

Postup je podobný ako vyššie uvedený s vodou. Opäť nalejete do nádoby vodu, akurát tentoraz pridáte aj ocot, a všetko následne chvíľu povaríte. Pokiaľ ani toto nestačí, môžete ešte pridať jedlú sódu.

Toto by malo byť už dostatočné na to, aby sa pripálenina začala odlupovať od dna. Dávajte si ale pozor na to, že jedlá sóda rada pení, buble a šumí, takže nedávajte vodu až po okraj nádoby.

Nemáte práve doma ocot ani jedlú sódu? Nevadí, nahradí ich soľ. Počítajte s tým, že pri tomto variante budete potrebovať soli celkom veľa. Možno, že spotrebujete celé kilové balenie na to, aby ste kastról, hrniec či panvicu vyčistili od spáleniny. Postup je podobný – do nádoby patrí voda, do nej soľ. Soľný roztok privediete do varu a chvíľu povaríte.

Potom ho necháte vychladnúť a pôsobiť, pokojne cez celú noc. Ráno soľný roztok zase ohrejete a budete sledovať, či sa pripálenina odlupuje od dna. Môžete jej pomôcť drevenou vareškou, aby bola čistiaca procedúra rýchlejšia.

Z tohto dôvodu nie je vôbec na škodu mať v špajze zásobu soli, pretože je užitočná nielen pri varení a pečení pokrmov, ale aj pri čistení hrncov. Ide pritom o lacnú položku v rodinnom rozpočte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *